Kocsonya-party 2014

 

Korán kezdődött a nap. Reggel hat órakor. Gyülekezés a tájháznál. Mivel ez egy múzeum, nem olyan felszerelt, mint az otthoni konyha. Beszerezni a nagy üstöket, kádat, hakstokot és ami ilyenkor még kell, nem volt egyszerű. Köszönjük a sok segítséget, hogy minden rendelkezésre állhatott. Begyújtottuk a gázégőket, forrt a víz, aztán jött a disznó is. Hozták! A férfiak gyors és szakszerű munkájának köszönhetően egykettőre „megfürdették”, pörzsölték, szétszedték a körülbelül 120 kg-os jószágot. Néha többen, néha kevesebben nézelődtek a tájház udvarán. A forralt bor és a jó kis házipálinka igyekeztek csökkenteni az erős szél hidegét, elég jó esélyekkel.

Mire szétszedtük a disznót, két helyen folyt tovább a munka. A férfiak kis női segítséggel elkezdték gyártani a májas és véres hurkát, kolbászt, a disznósajtot. A másik csapat a Kultúrházban szorgoskodott, tette fel a vacsorát a másik két üstbe. Húsleves és töltött káposzta készült itt, a sült húst, a kolbászt és a hurkákat kemencében sikerült kisütni. Köszönjük! Valamikor este öt óra felé gyülekezett immár mindenki kicsit fáradtan, de annál éhesebben a Kultúrházban, ahol jó étvággyal fogyasztottuk el a vacsorát.

Szeretnék köszönetet mondani Újbarok Község Önkormányzatának az anyagi támogatásért és minden résztvevőnek, segítőnek, hogy eszközeit, munkáját rendelkezésünkre bocsátotta. Reméljük, lehet még jövőre folytatás.

Pats Krisztina

 

Elkészült a kocsonya is....Képek

Friss hírek