Beszámoló Petőfi Sándor Művelődési Ház és a Könyvtár 2018-as év eseményeiről és a 2019-es év tervezett programjairól

2018-ban is a kapott lehetőségeket felhasználva szerveződött a Ház élete, ahova heti 30 órában, illetve egy-két rendszeres vagy alkalmi kivétellel azon túl is, a Könyvtár pedig 27 órában állt és áll a lakosság rendelkezésére. Az állandó programokon felül 21 rendezvényre vártam az érdeklődőket. A teljesség igénye nélkül ilyen alkalmak voltak: „Úristen, kamasz lettem – Ismerkedés a másik nemmel és az igenekkel” Sohonyai Edit ifjúsági regényíró, kamaszok nyelvén és őket megszólító nagyon pörgős önismereti előadása. Az Országos Könyvtári Napokon „II. András Szíriában” Franta Dezső restaurátor a Szíriai – Magyar Régészeti Misszió munkatársa, a leletek kurátora első kézből adott képet Margat várban folyó régészeti munkáról, valamint tárlatvezetett minket a misszió eredményeiből rendezett kiállításon a feltárt leletek másolatai és tablódokumentációi között. A tárlat és előadás jelentősége nem II. András 1000 évvel ezelőtti sikertelen keresztes hadjáratában rejlik, illetve, hogy felvette a Jeruzsálem királya címet, hanem abban, hogy oklevelet bocsájtott ki, amelyben a magyarországi sóbányák jövedelmét felajánlotta Margat vár továbbépítésére és a várvédő csapatok zsoldjára. Előadó vendégünk volt Ablonczy Balázs a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történelemtudományi Intézet tudományos főmunkatársa a „Lendület” Trianon 100 Kutatócsoport vezetője, aki megrázó képet festett Trianon hétköznapjait, a hétköznapi embere életét befolyásoló hatásáról. „A svábok az új hazában” és a „Sváb örökségünk” című könyveket Lóczy István az Imedias kiadó vezetője mutatta be, felvillantva a legérdekesebb részleteket és összefüggéseket. Az OKN rendezvények után a jelenlévők nagy szeretettel fogadták Jeromos és Péter ferences szerzetesek „Kétezer éve is posztoltak az emberek?” című Pompeii és Nápolyi utazásuk élményeit. Elkalandoztunk az afrikai Ruandába és Ugandába, Klébert Antal a Duna – Ipoly Nemzeti Park munkatársa lenyűgöző és nagyon informatív, a gazdag madárvilágot, tájat az ott élő embereket, szokásaikat bemutató beszámolóján keresztül. Következő utazásunk Szentföld érdekes világába vezetett, Rudas Zoltán és felesége filmösszeállításával. Rendszeresen visszatérő vendégeim az óvoda középső és nagycsoportosai, akik a KönyvtárMozi vetítéseire érkeznek, de több alkalommal meglátogattak az iskolások is egy filmre és a könyvárral való ismerkedésre.

A 21 rendezvényen összesen 724-en vettek részt – 2017-ben a 26 programra 817 fő érkezett. Az állandó programok is nagy létszámmal folytak: hétfőnként az érdeklődőket Frank-Sedlák Katalin gymstick aerobikra, szerdán Szentner Anita mazsorett és Zumda dinamikus táncra, tél óta Toma Krisztina kosárfonásra, csütörtök délelőtt a Baba–Mama klub Himberger Edit vezetésével ringató foglalkozásra várta  3 éves korig a gyerekeket szüleikkel együtt, csütörtök kora este Nádorfalvi Nándor jógázni vágyókat oktatta, pénteken a tánccsoport tartotta próbáit.

A könyvtár szakmai ellátója a székesfehérvári Vörösmarty Mihály Könyvtár (VMK) akik a KSZR-en belül (Könyvtátellátási Szolgáltató Rendszer) végzik, felügyelik munkámat, valamint kezelik az államtól kiutalt, a könyvtár ellátását szolgáló pénzösszeget, melyet dokumentumokra, szükséges műszaki és berendezési tárgyakra és minimális összegben rendezvényekre fordíthatok. Így kapott a könyvtár a dokumentumokon felül fényképezőgépet, számítógépeket, monitorokat, laptopot, színes nyomtatót, lemezjátszót, hangosítást, mikroportokat. A folyamatosan gyarapodó dokumentum állomány 2017. év végén 5884 darabból állt (könyv, CD, DVD, hangoskönyv). A 101 fő könyvtár tag 1001 db dokumentumot kölcsönzött, ebből 14 éven aluliak 24 fő, 249 db könyvet vitt haza elolvasni. Jelentős volt a könyvtárközi kölcsönzés: a VMK-ból 19, az ODR-en keresztül (Országos Dokumentum–ellátási Rendszer) az ország nagy könyvtáraiból (Debrecen, Nyíregyháza, Pécs, Győr, Budapest, stb.) 47 db könyv érkezett az olvasók kérésére, kölcsönzési díj megfizetése nélkül. KSZR keretből 2018-ban 264 db, saját vásárlásból 74 db, ajándékozásból (használtan családi könyvtárból) 135 db dokumentum került a polcokra. Itt hívom fel a gépkocsival sokat utazó és nosztalgiázni vágyó férfiak figyelmét, hogy megvásárlásra került Rejtő Jenő 20 db MP3 hangoskönyv, melyen 22 izgalmas történet visszapörgeti az időt, visszahozva ifjú koruk emlékeit unalmas utazásaikon. Ez dióhéjban az elmúlt év.

Maradva a könyvtárnál, 2019-ben is folytatódik a KSZR-en keresztül az állománygyarapító vásárlás és remélem helyi forrásból is jut erre a célra. Az érdeklődők használhatják a VMK online katalógusát (www.vmk.hu) és a honlapon a „megyei ellátás” majd a „könyvtári szolgáltatóhelyek” alatt a mi könyvtárunkat is megtalálják. Idén több folyóirattal gazdagodtunk, melyek ugyancsak kölcsönözhetők: Képmás (havonta), Ridikül (havonta), Otthon (havonta) A Földgömb (havonta), Mindennapi pszichológia (kéthavonta)  Rubicon (havonta), Múlt-Kor (negyedéves), Kreatív ötletek (3x), Dekorációs ötletek (2x) gyermekeknek érkezik a Dörmögő Dömötör (havonta) és a Liget online folyóirat (könyvtárnak is letöltöm) kíváncsi gyermekeknek összeállított negyedéves kiadványa a Szitakötő, melynek honlapján a pedagógusok találnak kitűnő segédanyagokat.

A Háznak és Könyvtárnak karöltve – hogyan tehetném másképp – terveztem pár előadást tavaszra, őszre, de mellettük az állandó programok a megismert ütemben folytatódnak. A tervezett és alább felsorolt rendezvényekhez kérem a segítségüket: egyrészt kérdezem, hogy ezeket támogatják-e, vagy mást javasolnak helyettük, konkrétan megnevezve azokat. Másrészt kérem, ha érdekli, megjelenésével erősítse meg.

A programok:                                                                                                                                               

május 7.-én 18:30-tól „Magyarként Costa Ricában – kalandok egy rizses–babos, szőrös–karmos országban” Bodajktól Moinig, Kovács Dominika Márta és férje Misael Medina Vargas vetített képes előadása tárja elénk közép-amerikai kontinenshídon elterülő országot.

Május 14. 18:30 órától Lóczy István a mára már megjelent „Svábok bejövetele” teljes trilógiát mutatja be.

Nobilis Ágoston „Ökológiai gazdálkodás a Csoroszlya Farmon és a Nobilis pálinka” címmel tart bemutatkozást munkájáról május 28.-án 18:30 órától.

Ősszel október 8-án, ismét eljön Ablonczy Balázs történész, aki Erdély visszacsatolásáról „A visszatért Erdély 1940 – 1944” c. könyvét ismerteti.

Rockenbauar Zoltán művészettörténész a Műcsarnok kurátora az Ady évforduló kapcsán a múltszázad eleji művészeti újítókról „Ady – Bartók – Nyolcak” vetítettképes előadását hozza el nekünk. (még nincs konkrét időpontja)

November 5.-én Madácsy Tamás történész a Rendszerváltást Kutazó Intézet tudományos segédmunkatársa, az 1956-os forradalom utáni megtorlásról hoz dokumentumfilmet és tart előadást – beszélgetést.

Ismét felkértem Franta Dezső restaurátort, hogy lepjen meg minket egy előadással és(még nincs időpontja)

Felkértem a nemrég ideköltözött biológust Horákné Mag Zsuzsát, hogy ossza meg velünk a növénytermesztésben a permakultúra elvei mentén kialakított erdőkert kialakításában – telepítés, művelés – szerzett tudását, izgalmas tapasztalatait.  Zsuzsa bogbejegyzéseit itt olvashatják: https://www.permaforum.hu/permaforum/index.php/blog/blogger/listings/magzsuzsi

Szervezés alatt van egy kiállítás két helyi alkotó, Balogh Judit szobrászművész és Czitros Noémi üvegfestő alkotásaiból, (valószínű, szeptemberben) de kiállítással kapcsolatban szeretném felvenni a kapcsolatot volt kántornőnk Chabat Éva férjével Chris Chabat festőművésszel.  Őt érdemben nem kereshettem meg, mert a Hivatal felújításának bizonytalan kezdése miatt, a kiállítás időpontját nem tudtam tervezni.

Ha kapnék lehetőséget – éves keretösszeget –, akkor szervezhetnék még gyerekeknek való programokat, illetve amiből hosszútávon a szülők és gyermekeik is profitálhatnak, úgy, mint: „szülősuli”-t előadást, beszélgetést családról gyermeknevelésről, szülői hivatásról, önismeretről; érzelmi intelligencia fejlesztéséről; párkapcsolatokról, lehetne ismét meseterápia és talán be lehetne szervezni a Bedő Imre alapította Férfiak Klubja rendezvényeit is.

Sajnos előző hónapban lapzárta után jelentkeztem a beszámolóval, ezért kimaradt a lapból és így nem került ismertetésre az országos rendezésű Inernett Fieszta programja, a mára nagyon aktuális gépi intelligenciáról és persze folytatnánk a témát, akár több kapcsolódó rendezvénnyel is. Előadónk, konzulensünk, akit már a Fiestáról is ismerünk, Rab Gergely informatikus a Dell magyarországi tanácsadója, aki az alábbiakban vázolta az aktualitás jelentőségét: Fontos a fiatalok, középkorúak és idősebbek számára egyaránt a technika fejlődésének köszönhetően a mesterséges intelligencia elterjedésének kérdése: lesz-e munkám 10 év múlva, megéri-e a nagytáblás növénytermesztés vagy a konyhakert ápolása, milyen iparág a legbiztosabb, milyen szakmát tanuljak, mi a helyzet az élethosszig tartó tanulással és azzal, ha ez egyáltalán nem érdekel? Az egyik fontos érték, amiben a mesterséges intelligencia nem lesz sikeres, az az érzelmi intelligencia – ezt vizsgálnánk meg az üzleti értékteremtés szemüvegén keresztül. Az önismeret ennek fontos része, ami hozzásegít az innovatív és termékeny csapatmunka kialakításához.” Rab Gergellyel ismét találkozunk télen. Mindezeken túl, szeretném folytatni a ZeneKőr sikeres összejöveteleit és ezzel összhangban keddi napokon a könyvtárban, bakelitlemez gyűjteményemet használva zene és mesehallgató délutánokat-estéket indítok. Páros héten zene, páratlan héten mesehallgatásra várom az érdeklődőket. Nem szeretném elhanyagolni a jó kezdeményezést a magyar filmalkotások megismerésére indított KönyvtárMozi programot, amihez a www.konyvtarmozi.hu oldal ad segítséget.

A fenti rendezvényekről igyekszem előre és időben  tájékoztatni a  lakosságot itt és plakátokon, jelezve az időpontokat, egyben megköszönöm mindazok segítségét, akik hozzájárultak eredményes munkámhoz és azoknak is akik megtisztelték a rendezvényeket. Remélem, kapok támogatást és anyagi forrást a tervezet megvalósításához.

Szabó István