Horákné Mag Zsuzsa biológus osztja meg velünk a növénytermesztésben a permakultúra elvei mentén megkezdett, erdőkert – telepítés, művelés – szerzett tudását, izgalmas tapasztalatait.

“Egy erdőkert olyan, sok-sok hasznos fajból álló, gondosan megtervezett rendszer, ami azt az állapotot utánozza, amikor a természetben a bozótból erdő lesz: vannak benne nagyobb és kisebb fák, bokrok, kúszónövények és sok-sok évelő lágyszárú. Igen sok előnye van: a fenntartása viszonylag kis munka, igen ellenálló az éghajlati szélsőségekkel szemben (pl. tavaszi szárazság, nyári aszály), rengeteg, és nagyon sok féle egészséges ennivaló terem benne, rajtunk kívül sok-sok élőlénynek ad otthont, ezeken felül pedig még szép. Jól hangzik, ugye? Az előadás bevezetéseként elmondom majd, mi is az az erdőkert, sőt, nagyon kicsit arról is beszélek, hogy mi az a permakultúra, és mi köze van a kettőnek egymáshoz. Elmesélem, mi hogyan ismerkedtünk meg a koncepcióval, és hogyan gabalyodtunk annyira bele, hogy végül úgy döntsünk, mi bizony szeretnénk egy ilyet! De az előadás nagy részét arra szeretném szánni, hogy képekkel illusztrálva meséljek a fiatal erdőkertünk első öt évének tapasztalatairól. hogyan is néz ki mindez a gyakorlatban? Tényleg olyan kevés benne a munka? Tényleg olyan sokat terem? Tényleg megéri helyet pazarolni mindenféle szokatlan, fura növényre? Sok szeretettel várok minden érdeklődőt!

Magamról: Számos agrármérnök és kertész felmenőm, 30 éve biogazdálkodó édesanyám, illetve az ELTE-n biológus és biológia phD képzéseken magamra szedett ökológiai és természetvédelmi tudásom igen nagy segítséget jelentett az erdőkert kialakítása során. Mivel azonban Magyarországon még csak nagyon kevés ilyen kert van, eléggé járatlan utakkal kísérletezünk éppen, így a kert kialakítása a szerencsés háttér ellenére is igazi kihívás.”

Horákné Mag Zsuzsi