Oldal kiválasztása
Kezdőoldal » Közlemény hőségriasztás meghosszabbításáról

Közlemény hőségriasztás meghosszabbításáról

aug 30, 2024

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös

KÖZLEMÉNYE

Az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján a 2024. augusztus 24-én (szombat) 00.00 órától kiadott hőségriasztást 2024. szeptember 05. (csütörtök) 24.00 óráig meghosszabbítja az ország egész területére vonatkozóan. Továbbra is másodfokú hőségriasztás lesz érvényben.  

Utoljára 2015-ben fordult elő, hogy szeptemberre is kitartott a hőség. Fontos, hogy továbbra is kellő figyelmet fordítsunk a tartós meleg elleni óvintézkedésekre.

Az iskolakezdés mindig mozgalmas időszak, mind a szülők, mind a gyermekek számára. A kánikulában figyeljünk arra, hogy a diákoknak is a szokásosnál nagyobb mennyiségű vízre, ásványi anyag- és vitaminbevitelre van szükségük. Mindig legyen náluk folyadék, mert hőség idején akkor is inniuk kell, amikor nem érzik magukat szomjasnak. A melegben nem javasolt cukros, szénsavas üdítők fogyasztása; a szervezetnek ilyenkor kifejezetten vízre van szüksége. Válasszunk számukra könnyű, világos színű, laza ruhadarabokat, amelyek lehetővé teszik a bőr szellőzését.

A magas hőmérséklet életkortól függetlenül megviseli az egészségesek szervezetét is, de különösen veszélyeztetettek az újszülöttek, a kisgyermekek, az idős emberek, a túlsúllyal élők, továbbá az egészséges nők körében magasabb kockázatnak vannak kitéve a várandós és a változókorban lévő nők a hormonális változásaik miatt.

Fontos, hogy a kánikulában az idősek már kisebb rosszullét esetén is forduljanak háziorvosukhoz, hogy megelőzzék a súlyosabb állapotokat. A vérnyomást a melegben gyakrabban kell ellenőrizni: a meleg értágító hatása miatt szükség lehet a gyógyszeradag csökkentésére, ha a vérnyomással kapcsolatos panaszok jelentkeznek.

A változókorban a panaszok mérsékelhetők a megfelelő életmódbeli szokások kialakításával: egészséges táplálkozással (sok friss zöldség, gyümölcs), bőséges folyadékbevitellel (kb. 3 liter naponta), rendszeres testmozgással a kora reggeli vagy esti órákban.

Az egészséges, fiatal felnőttek is fokozott figyelmet fordítsanak arra, hogy a szabadban végzett intenzív fizikai tevékenység, például munkavégzés vagy hosszantartó sportolás hőgutát okozhat. A kánikulában futni, kerékpározni kizárólag a reggeli vagy az esti órákban ajánlott.

Szeptemberben megerősödik a forgalom is, ezért az autóval közlekedőket különös óvatosságra intjük, rájuk is kedvezőtlen hatással van a nagy meleg. A saját egészségünk megóvása mellett figyeljünk oda másokra is: különösen az óvodák, iskolák környékén, vigyázzunk továbbá az idős rokonokra, szomszédokra, ismerősökre.

A tartós meleg nemcsak az emberek, hanem az állatok szervezetét is megviseli. Gondoskodni kell folyamatos ivóvízellátásukról, hűtésükről, árnyékos helyen történő elhelyezésükről, és zárt helyiségben való tartózkodásuk esetén annak szellőztetéséről.

Néhány percre se hagyják a gyermekeket, házi kedvenceket a parkoló autóban! Ha bárki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot.

Az egész országban tűzgyújtási tilalom van érvényben, vagyis tilos erdőkben és azok kétszáz méteres körzetében tüzet gyújtani. A melegben gyakrabban riasztják a tűzoltókat szén-monoxid miatt is, mert a kéményben légdugó alakulhat ki.

Az országos tisztifőorvos által kiadott hőségriasztások híre a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által üzemeltetett VÉSZ applikáción keresztül is elérhető. A VÉSZ felhasználói már a riasztás kihirdetésekor rövid szöveges üzenetben értesítést kapnak annak időtartamáról és fokozatáról.