Oldal kiválasztása
Kezdőoldal » Tájékoztató az építményadó bevezetéséről és az adatbejelentési kötelezettségről ÚJBAROK községben

Tájékoztató az építményadó bevezetéséről és az adatbejelentési kötelezettségről ÚJBAROK községben

okt 11, 2024

Tájékoztató

az építményadó bevezetéséről és az adatbejelentési kötelezettségről

ÚJBAROK községben

 

Tisztelt Adózók!

Újbarok Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi adókról és a települési adóról szóló 4/2016. (III.30.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Ör.) módosításával 2024. január 1-től építményadó bevezetéséről döntött.

A rendelet értelmében adóköteles az önkormányzat illetékességi területén lévő építmények közül a lakás és a nem lakás céljára szolgáló épület, épületrész (a továbbiakban együtt: építmény).

 Jogszabály alapján – egyebek mellett – mentes az adó alól:

Az ingatlan-nyilvántartási állapot szerint állattartásra vagy növénytermesztésre szolgáló építmény, vagy állattartáshoz, növénytermesztéshez kapcsolódó tároló építmény (pl.: istálló, üvegház, terménytároló, magtár, műtrágyatároló), feltéve, hogy az építményt az adóalany rendeltetésszerűen állattartási, növénytermesztési tevékenységhez kapcsolódóan használja.

A Képviselő-testület a magánszemély adóalanyokra vonatkozóan a mentességi kört kibővítette az alábbiak szerint:

Mentes az adó alól:

  • a lakás* és a lakáshoz tartozó gépjárműtároló (Ör. 12. § (1) a) bekezdése)
  • az építménynek a 10 m2-en felüli hasznos alapterülete (Ör. 12. § (1) b) bekezdése)
  • a 10 m2-t meghaladó hasznos alapterületű építménnyel egy ingatlanon található további építmények (Ör. 12. § (1) c) bekezdése)
  • az az építmény, amelynek az elhelyezésére szolgáló ingatlan után telekadó fizetési kötelezettség áll fenn (Ör. 12. § (1) d) bekezdése)

Adatbejelentés benyújtási határideje:

  • Az ingatlantulajdonosoknak az adatbejelentés benyújtási határideje az adókötelezettség keletkezésétől számított 15 nap, vagyis a bevezetés évében január 15. napja volt.
  • Az adózónak az adókötelezettséget érintő változást (pl. építmény bővítése, lebontása) annak bekövetkezésétől számított 15 napon belül az önkormányzat jegyzőjéhez be kell jelenteni az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (továbbiakban: Art.) 2. számú melléklet II. 4. pontja értelmében. Az adókötelezettséget érintő változást a következő év első napjától kell figyelembe venni.

Az adó alanya:

Az adó alanya az, aki a naptári év első napján az építmény tulajdonosa. Amennyiben az építményt az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű jog terheli, az annak gyakorlására jogosult az adó alanya. Több tulajdonos esetén a tulajdonosok tulajdoni hányadaik arányában adóalanyok. Valamennyi tulajdonos által írásban megkötött, és az adóhatósághoz benyújtott megállapodásban a tulajdonosok az adóalanyisággal kapcsolatos jogokkal és kötelezettségekkel egy tulajdonost is felruházhatnak.

Az építményadó alapja:

Az építmény négyzetméterben számított hasznos alapterülete.

Az építményadó mértéke:

Az építményadó mértéke 1.500,- Ft/m2/év.

Adatbejelentés:

  • Az Önkormányzat az építményadó fizetési kötelezettséget adatbejelentés alapján állapítja meg.
  • A benyújtott adatbejelentés feldolgozása után az adózók határozattal értesülnek a fizetési kötelezettségről, mely határozat részletesen tartalmazza az építményadó összegét és a fizetési határidőt. Ezt követően az önkormányzat jegyzője újabb határozatot nem hoz, mindaddig, amíg az adózó az építményre vonatkozóan változást nem jelent be.
  • Az adatbejelentést az egyéni vállalkozók és gazdasági társaságok elektronikusan, míg a magánszemélyek elektronikusan, postai úton, illetve személyesen nyújthatják be a Hivatalhoz.
  • A szükséges nyomtatvány megtalálható községünk honlapján (saar-ujb.hu). Újbarok Önkormányzat menüpont/Önkormányzat/Nyomtatványtár. Nyomtatvány megnevezése: Építményadó adatbejelentés megállapodással. Nyomtatvány e-mail-en is kérhető a edit@saarinfo.t-online.hu címen, illetve telefonon a 06-22/591-031/104 számon, valamint személyesen ügyfélfogadási időben (H 13-17, SZ 8-12, CS 8-12, 13-16) a Szári Közös Önkormányzati Hivatalban (Szár, Rákóczi Ferenc utca 68.), SZ 13-15 az Újbarki Kirendeltségen (Újbarok, Fő utca 33.).
  • Az adatbejelentés elektronikusan az E-Önkormányzat portálon https://ohp-20.asp.lgov.hu/nyitolap keresztül nyújtható be. Újbarok község kiválasztása után az ügyindítás menüpontban (ágazat: adóügy, ügytípus: építményadó) található az adatbejelentésre szolgáló űrlap, melynek megnevezése: „Adatbejelentés az épület, épületrész utáni építményadóról”.

Az adatbejelentési kötelezettség elmulasztása esetén az önkormányzat jegyzője mulasztási bírságot szabhat ki.

 Szári Közös Önkormányzati Hivatal